3.simpozij Pedijatrijskog društva HUMS-a

HUMS 4Od 22. – 23.2.2019. medicinske sestre DB Srebrnjak sudjelovale su na 3.simpoziju Pedijatrijskog društva HUMS-a „Stres u pedijatrijskoj sestrinskoj skrbi – Što kad se dogodi neočekivano ?". 
Radni dio simpozija je otvorila Elizabeta Kralj Kovačić, mag.med.techn. , dopredsjednica Pedijatrijskog društva, a pozdravnu riječ održali su zamjenik gradonačelnika Ivanić Grada Tomislav Vujan, prof.dr.sc. Aida Mujkić, predsjednica Pedijatrijskog društva HZL-a i Kristina Kužnik, mag.med.techn., predsjednica Pedijatrijskog društva HUMS-a.

Prevencija nesreća u djece jedna je od glavnih zadaća u zaštiti zdravlja djece svakog pojedinca. Nesreće i nesretni slučajevi, nezgode, prometne nesreće, opekline, utapanje, trovanja, strujni udar, padovi su hitna stanja koja najčešće ugrožavaju djetetov život. Upoznavanje s uzorcima nesreća kod djece otvara mogućnost prevenciji te pridonosi smanjenju broja nesretnih slučajeva kao i pravovremeno uklanjanje posljedica. Medicinske sestre/tehničari na svim razinama zdravstvene zaštite značajno mogu pridonjeti prevenciji navedenog kroz zdravstveno odgojni rad s djecom i roditeljima, kroz edukaciju roditelja i djece od najranije dobi.

Ispred Dječje bolnice Srebrnjak predavanja su održale: Elizabeta Kralj Kovačić, mag.med.techn. na temu „ Prevencija nesreća i ozljeda djece u kućanstvu", Danijela Vrankić,dipl.med.techn. na temu „Važnost pravovremenog prepoznavanja hitnosti-prikaz djeteta sa stranim tijelom u plućima" i na okruglom stolu sudjelovala je Nikolina Planinc,mag.med.techn. na temu „Postoji li za sve opravdan dolazak u hitnu pedijatrijsku ambulantu ?". Održana je radionica „ Osnovno održavanje života" u organizaciji certificiranih edukatora iz KBC Split. Sudionici su nakon teorijskih primjera imali priliku naučiti ili obnoviti znanje o postupcima osnovnog održavanja života djeteta praktično na lutkama.
Cilj simpozija je potaknuti medicinske sestre na promišljanje o sestrinskoj skrbi u hitnim i neočekivanim situacijama, motivirati ih da djeluju preventivno kroz edukacije roditelja i djece od najranije dobi, te ponoviti stečena znanja o hitnom zbrinjavanju djeteta.

Simpozij je bio koristan i dao je jasne smjernice o važnosti edukacije roditelja i djece, ali i medicinskog osoblja u cilju prevencije ozljeda i nesreća kod djece. Nakon edukativnih predavanja sudionici su slobodno vrijeme provodili u sklopu Hotela Sport i na seoskom imanju Kezele u odmoru i relaksaciji, međusobnom druženju i razmjeni iskustva sa kolegicama iz cijele Hrvatske.

Izvještaj napisala: Dubravka Gajšek, bacc.med.techn.

HUMS 3HUMS 2

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Sestrinstvo Izvješća sa stručnih skupova 3.simpozij Pedijatrijskog društva HUMS-a