Izvješće sa 3. Simpozija za medicinske sestre

Motivirani uspješno održanim dosadašnjim Simpozijima, nastavili smo organizacijom 3. Simpozija na temu: Učinkovita komunikacija u sestrinskoj skrbi koji je održan 04.03.2016. u prostoru Hrvatskog liječničkog zbora.
Simpozij je otvorila Vlasta Krešić, dipl.ms. pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo – glavna sestra DB Srebrnjak, a pozdravnu riječ održala je zamjenica ravnatelja doc.dr.sc. Mirjana Turkalj, te glavni tajnik HLZ dr. Tomislav Božek.
U svom svakodnevnom radu medicinske sestre često se moraju znati nositi s nezadovoljstvom, bijesom, s radošdu, ali i bezizlaznim situacijama... Kroz sva ova stanja medicinske sestre prolaze zajedno sa svojim pacijentima i njihovim roditeljima, obiteljima, te im moraju biti čvrst oslonac, dati im vjeru i nadu. Istodobno, medicinske sestre educiraju svoje pacijente i njihove obitelji kako bi im pomogle promijeniti životne navike u svrhu ozdravljenja i poboljšanja kvalitete njihovih života.


Simpozij je imao zadatak unaprijediti načine komunikacije prema pacijentima, njihovim obiteljima, ali i unutar zdravstvenog tima u cilju boljeg i kvalitetnijeg ishoda liječenja naših pacijenata.
Pristup temama je bio multidisciplinaran, te su osim med. sestara predavanja održali pozvani predavači: Zrinka Pukljak Iričanin, prof. psih., Lada Perković, prof. psih., Lovorka Brajković, dr.psih., Hrvoje Kenfelj, dr. psih., Dunja Lakuš, prof., Klaudija Šarkanj, prof.psih.
Ispred Dječje bolnice Srebrnjak predavanja su održale: Marina Biondić, bacc.ms., Danijela Vrankić, bacc.ms, Marta Bačurin, bacc.ms. i Vlasta Krešić, dipl.ms. Iz ostalih bolnica predavači su bili: Marija Delić, bacc.ms (KBC Split), Nataša Graho, dipl.med.techn. (OB Dr. Ivo Pedišić, Sisak), Tanita Knežević, bacc.med.techn. (KBC Zagreb), Mate Maretić, bacc.med.techn. i Aleksandra Vidoša, dipl.ms (Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb), Sara Matijević, bacc.ms. (KB Merkur), Saša Uljančić,prof. (Medicinska škola u Rijeci).
Prezentirana predavanja dokazala su praktično značenje komunikacijskog fenomena u kojem ljudi čine učinkovit tim kada radeći zajedno postižu izvanredne rezultate koje ne bi postigli da su radili kao pojedinci. Vrlo korisne su bile Radionice gdje su sudionici imali priliku naučiti kako primjeniti tehnike terapijske komunikacije u radu s djecom s kroničnim bolestima.
 Evaluacija Simpozija:
Program je bio zahtjevan, ali svih 17 predavanja podijeljenih u četiri tematske skupine su uspješno održana, zajedno sa 2 Radionice. Od strane sudionika predloženo je da bi bilo dobro barem jedanput godišnje organizirati stručnu edukaciju iz područja komunikacijskih vještina jednako za sve zdravstvene djelatnike.
U ime Organizacijskog i Stručnog odbora Simpozija zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnoj realizaciji Simpozija „Učinkovita komunikacija u sestrinskoj praksi."

Izvješće napisala: Vlasta Krešić, dipl.ms

fotogalerija

Nalazite se ovdje: Naslovnica Sestrinstvo Izvješća sa stručnih skupova Izvješće sa 3. Simpozija za medicinske sestre