Edukacijsko putovanje Geriatrische Gesundheitszentren der Stadt Graz

Pripremila: Darija Ordulj – Aničić, bacc.ms

graz3Ukupno 32 zdravstvenih djelatnika iz cijele Hrvatske koji se bave sprječavanjem i suzbijanjem infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi i troje predstavnika Oktal Pharme putovalo je u Graz u posjet Albert Schweitzer klinici koja je dio ustanove Geriatrische Gesundheitszentren Graz. Putovanje i posjet klinici organizirala je Oktal Pharma. Već u početku putovanja otvorene su diskusije i raspravljalo se o mnogim pitanjima vezanim za kontrolu bolničkih infekcija.

Radni posjet klinici započeo je predavanjem o povijesti, organizaciji i radu ustanove. Prim. Priv.- Doz. Dr. Walter Schippinger ukratko je predstavio kliniku i upoznao nas s osnovnim djelatnostima. Klinika, osim akutnih odjela (interna medicina, neurologija) ima svoj poliklinički dio, dnevnu bolnicu, hospicij i smještajni dio. Ukupni su smještajni kapaciteti 800 kreveta, s ukupno 600 zaposlenih. Ustanova se bavi i znanstvenim istraživanjima, ukratko nam je predstavljeno i nekoliko trenutnih projekata. Geriatrische Gesundheitszentren Graz akreditirana je po 4 različita međunarodna standarda kvalitete.

Kliniku smo nakon toga obišli podijeljeni u manje grupe. Domaćini su nam osim liječnika bili i medicinska sestra Marion Pongratz i medicinski tehničar Christian Pux koji se bave kontrolom bolničkih infekcija (Hygienefachkraft). Domaćini su bili iznimno susretljivi, spremno su odgovarali na sva naša pitanja i spremno su nam pokazali kako funkcioniraju procesi liječenja, zdravstvene njege, kontrole bolničkih infekcija i ostalog. Tako smo dobili uvid u proces rada na odjelima, koji uključuje liječnike, medicinske sestre, njegovatelje, radne terapeute, fizioterapeute, spremačice, servirke... Organizacija rada na klinici je zaista dojmljiva. Najviše nas se dojmila iznimna čistoća cijele ustanove i osmijeh na licima pacijenata i osoblja. Pacijente u klinici redovito posjećuju djeca iz vrtića, Crveni nosevi i volonteri iz raznih udruga, a obilježavaju se razne manifestacije i događaji.

Razgovorom s našim domaćinima dobili smo puno informacija i ideja koje možemo primjeniti u našim ustanovama, a posjet ovakvoj klinici može nam samo pomoći da težimo prema još boljem i trudimo se biti još bolji u našem svakodnevnom radu.

graz2  graz1

Nalazite se ovdje: Naslovnica Sestrinstvo Izvješća sa stručnih skupova Edukacijsko putovanje Geriatrische Gesundheitszentren der Stadt Graz