Ambulante

Ultrazvučni pregled i prenatalno praćenje fetalnog srca

naljepnica

Prenatalna kardiologija je novija grana u pedijatrijskoj kardiologiji i znači praćenje razvoja fetalnog srca primjenom ultrazvuka. Srce fetusa moguće je vidjeti ultrazvukom, jer je srce struktura ispunjena tekućinom, fetus je u tekućem okruženju, a pluća nisu ispunjena zrakom što pogoduje prodiranju ultrazvučnih valova.

Tijekom trudnoće u našu kardiološku ambulantu se upućuju trudnice na transabdominalni uzv pregled fetalnog srca od 16. tjedna starosti fetusa pa do kraja trudnoće. Time je osigurano rano otkrivanje grešaka srca i poremećaja srčanog ritma. Anomalije u građi srca su najčešće prirođene malformacije. Njihova pojavnost je 8 ‰, odnosno na 1000 rođene djece njih 8 će se roditi sa srčanom manom, od kojih 50% imaju tešku srčanu grešku i zahtjevaju kirurški tretman.

trudnicaU suradnji s porodničarom pratimo trudnice kod kojih postoji veći rizik od pojavljivanja srčanih grešaka (metaboličke bolesti – šećerna bolest, infekcije majke, izlaganje teratogenim lijekovima, već prethodno rođeno dijete s kongenitalnom srčanom greškom ), trudnice koje imaju pozitivne markere na kromosomopatiju ili su upućene na fetalnu ehokardiografiju kao komplementarnu tehniku probira i pregleda moguće udružene srčane greške.

Na taj način moguće je već rano upoznati roditelje s otkrivenom srčanom greškom, na sve rizike koje ta trudnoća nosi te pravovremeno planiranje vođenja rizične trudnoće i odabira centra u koji bi se trudnica uputila te osigurao porođaj s adekvantnom neonatalnom intenzivnom i kardiokirurškom skrbi.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Ambulante Kardiološka ambulanta Ultrazvučni pregled i prenatalno praćenje fetalnog srca