Aktivnosti

Fizioterapija kašlja

Odjel fizikalne terapije i rehabilitacije
Voditelj: Dr.sc. Boro Nogalo, dr.med.

RESPIRATORNA FIZIOTERAPIJA U DJEČJOJ DOBI – KAŠALJ

NEPRODUKTIVNI -SUH, PODRAŽAJNI KAŠALJ
Suh, podražajni kašalj je česta pojava u dječjoj dobi. U dogovoru s liječnikom, kombinacijom medikamentozneterapije s fiziološkom otopinom, inhalacijama vlažimo dišne puteve i smanjujemo iritaciju sluznice bronha. Stariju djecu uputimo da zrak udišu kroz NOS, a izdišu kroz poluzatvorena USTA.

Obvezno treba provjetravati prostoriju gdje dijete boravi i održavati optimalnu vlažnost zraka. Preporuka je: sobna temperatura 18-22 stupnja, a vlažnost 40-50%. Vlažnost se može postići i priručnim sredstvima kao npr. posude s vodom na radijatoru, vlažne tkanine u prostoriji i slično. Nikako ne treba zaboraviti odgovarajući unos tekućine (izbjegavati gazirana pića i slatke napitke) posebice uz povišenu tjelesnu temperaturu.

2

kasalj

 

PRODUKTIVNI KAŠALJ – VLAŽAN KAŠALJ
Fizioterapijske intervencije kojima pospješujemo kašalj i eliminaciju sekreta, mogu se provoditi kod kuće uz prethodnu liječničku obradu, fizioterapijsku procjenu i edukaciju roditelja i djece.

Intervencije

POSTURALNA DRENAŽA je pozicioniranje djeteta tako da je segment u kojem je sekret u što vertikalnijem položaju u odnosu na glavne bronhe i podlogu. Djelovanjem sile teže sekret se pokreće iz malih, perifernih bronha u velike, gdje su receptori koji potiču kašalj.Trajanje drenaže je od 15 do 30 minuta. Određuje se individualno, prema potrebi i općem stanju djeteta.
Drenažni položaji za eliminaciju sekreta iz vrhova pluća, i donjih stražnjih područja.

apikalni segmentibazalni segmenti

 

MANUALNA PERKUSIJA (RUČNA VIBRACIJSKA MASAŽA) je metoda za odljepljivanje sekreta od stijenke bronha. Provodi se ručno dlanom ruke u obliku kupole.Može se provoditi maskama za perkusije, koje su veličinom prilagođene dobi djeteta.

ruka oblik kupole maska perkVrijeme trajanja je 3 minute po segmentu.

 

MANUALNE TEHNIKE ZA ASISTIRANI FORSIRANI ISKAŠLJAJ (AFE)

manual tehn man teh Vibrirajući pritisak

 

TEHNIKA FORSIRANOG IZDISAJA (FET)
Huffing - potiče kašalj u produženom, forsiranom izdisaju (izgovora se slovo F, ili H,) uz adekvatan položaj tijela.

huffing udisaj huffing izdisaj

 

POMAGALA ZA KAŠALJ (Flutter®, Acapella®, Threshold®, ...)

SHAKER – jednostavan uređaj koji pozitivnim oscilirajućim tlakom i vibracijama potiče mobilizaciju sekreta i kašalj. Primjenjuje se sukladno uputama fizioterapeuta.
ACAPELLA – potiče kašalj na istom principu rada, ali na Acapelli možemo regulirati otpor na kućištu uređaja i time pospješiti iskašljaj.

shaker acapella

 

 

 

 THERA-PEP – uređaj kod kojeg uz otpor, pozitivnim tlakom u produženom izdisaju pokrećemo sekret u veće dišne puteve i preveniramo kolaps malih dišnih puteva.

thetra pep2 thetra pep

 

COUGH- ASSIST - uređaj koji simulira prirodni kašalj. Brzim promjenama pozitivnog i negativnog tlaka izvlači sekret iz pluća i pospješuje iskašljaj. Primjenjuje se uz prethodnu pripremu, edukaciju roditelja i djece i timsku procjenu liječnika i fizioterapeuta.

 

 

bacc. physioth. Marija Bučanac
Izv. prof. dr. sc. Davor Plavec dr. med
Izv.prof. dr. sc. Mirjana Turkalj, dr. med.

Tko je Online

Imamo 141 gostiju i nema članova online

Nalazite se ovdje: Naslovnica Aktivnosti Centar za kašalj Fizioterapija kašlja