Novosti

Međunarodni dan epilepsije – 12. veljače 2024., nacionalni dan oboljelih od epilepsije – 14. veljače 2024.

Veljača je mjesec u kojem obilježavamo dva velika i važna dana posvećena smanjenju stigme i povećanju znanja o epilepsiji.
Epilepsija je jedna od najčešćih neuroloških bolesti koja zahvaća oko 1% stanovništva. Prema statističkim podacima u Hrvatskoj ima oko 40 tisuća oboljelih od epilepsije,a svake godine u Europi evedentira se gotovo 300 tisuća novo dijagnosticiranih.

Svake godine, drugi ponedjeljak u veljači obilježava se Međunarodni dan epilepsije dok se 14. veljače svake godine obilježava Nacionalni dan oboljelih od epilepsije u Republici Hrvatskoj.
Ove godine središnja manifestacija održavala se u Puli prigodnim programom u organizaciji Hrvatske udruge za epilepsiju, grada Pule i Istarskih domova zdravlja uz koordinaciju medicinske sestre Pamele Pipan. Članice Hrvatske udruge za epilepsiju u Komunalnoj palači primili su gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić i zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

medunarodni dan epilepsije 1

Glavni cilj manifestacije bio je poboljšati razinu znanja o epilepsiji u svim segmentima društva tražeći od ljudi s epilepsijom i onih koji o njima brinu da uživo ili virtualno podijele svoje putovanje s epilepsijom.
U jutarnjim satima, 12. veljače program je započeo predavanjima i razgovorom s učenicima osam pulskih osnovnih i srednjih škola, a održalo se i savjetovalište uz liječnike i medicinske sestre u Općoj bolnici Pula. U znak obilježavanja ispred Medicinske škole u Puli pušteni su ljubičasti baloni u zrak. U posljepodnevnim satima održan je Međunarodni hibridni simpozij pod nazivom „ Živjeti s epilepsijom“ u Grand Hotelu Brioni.

medunarodni dan epilepsije 2medunarodni dan epilepsije 3

U večernjim satima u Puli su ljubičastom bojom osvijetljeni veliki rotor u Šijani, "Svjetleći divovi" i Arena, a tradicionalno su ljubičasto osvijetljene i mnoge značajne građevine u drugim hrvatskim gradovima kao i diljem svijeta u znak podrške osobama s epilepsijom i u svrhu podizanja razine svjesnosti o epilepsiji.

Ispred Hrvatske udruge za epilepsiju u programu edukacije u pulskim školama te savjetovalištu u OB Pula sudjelovale su liječnice i medicinske sestre.
Ispred Dječje bolnice Srebrnjak, Odjela za neuropedijatriju s dnevnom bolnicom sudjelovale su prim. Matilda Kovač Šižgorić,dr.med., Sara Belandžić, prvostupnica sestrinstva i Elizabeta Kralj Kovačić, magistra sestrinstva.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Međunarodni dan epilepsije – 12. veljače 2024., nacionalni dan oboljelih od epilepsije – 14. veljače 2024.