"Pelud je u zraku: invazivne biljke i alergije u našem okolišu"

Dvodnevna konferencija projekta Atopica financiranog sredstvima EU održava se u Bruxellesu 05.-06. ožujka 2015. 

Skupina staničnih i molekularnih biologa, imunologa, alergologa, dermatologa, fizičara, stručnjaka za klimatske promjene i kvalitetu zraka te stručnjaka za upotrebu zemljišta po prvi put u Europi interdisciplinarnim pristupom žele pronaći vezu između alergija uzrokovanih peludom i globalnih i regionalnih klimatskih promjena, kvalitete zraka i uporabe zemljišta kako bi se ispitali zdravstveni i ekološki učinci stranih invazivnih vrsta (eng. invasive alien species IAS) koje nadiru u Europu te druga srodna pitanja.

Pozivamo vas da se pridružite Atopica timu na tom sastanku, i naučite o kombiniranom utjecaju klimatskih promjena, uporabe zemljišta i onečišćenju zraka na vrlo invazivan korov Ambrosia artemisiifolia (ambrozija) te njihove posljedice na zdravlje.

Konferencija će se održati u Bruxellesu u Odboru regija, gdje će konzorcij izvijestiti novinare, političare, zastupnike parlamenta i zainteresirane građane. Konferencija će biti dvodnevni događaj na kojem će diskutirati članovi projekta Atopica kao i pozvani predavači, a uključivat će radionice, predavanja, posterske prezentacije i okrugli stol.

 Registracija i nazočnost na kongresu je besplatna! www.atopica.eu/conference

Atopica BannerConfNewsletter

Projekt Atopica

Ambrosia artemisiifolia, također poznata kao ambrozija, jednogodišnja je zeljasta biljka koja potječe iz Sjeverne Amerike, a Europom se počela širiti nakon 1940. g. Trenutno, brzina kojom se Ambrosia širi Europom je u porastu te je popraćena  istodobnim porastom alergije.

«Očekivane klimatske promjene predviđene za Europu u sljedećih nekoliko desetljeća 21. stoljeća, vjerojatno će povećati širenje invazivnih biljaka poput ambrozije», kaže voditeljica projekta, Dr. Michelle Epstein s Medicinskog sveučilišta u Beču, govoreći o jednom od glavnih projektnih otkrića.
Zajedno s Epstein, stručnjaci iz sedam različitih zemalja EU (Austrija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Belgija, Italija i Hrvatska) partneri su na projektu.

Projekt Atopica integrira kvantitativne fizičke i statističke klimatske modele i modele kvalitete zraka s kliničkim podacima iz pedijatrijskih i gerijatrijskih populacija. Dječja bolnica Srebrnjak (DBS) je uključena u prikupljanje podataka o prevalenciji alergijskih bolesti u djece na različitim mjestima izloženosti peludi i zagađenju zraka, u tzv. case-study- identifikaciju prostornih podataka i izloženosti peludi ambrozije i onečišćenju zraka, prikupljanje uzoraka krvi za -omics analize i utvrđivanje de novo alergije na ambroziju tijekom tri uzastopne godine, kao i u praćenje morbiditeta i težine bolesti (simptoma) te utjecaja na zdravlje.

«Postoji imperativna potreba za informiranošću o ambroziji uz održive strategije za kontrolu i smanjenje njezinog širenja na dobrobit zdravlja Europljana» Epstein zaključuje pozivajući sve da se pridruže sastanku u Bruxellesu. 

 

KOORDINATOR PROJEKTA

Dr. Michelle Epstein,
MUW – Medizinische Universität Wien,
Währinger Gurtel 18-20,
A1090, Beč, Austrija

 

Doc.dr.sc. Mirjana Turkalj, dr.med.
Dječja bolnica Srebrnjak,
Srebrnjak 100,
10 000 Zagreb, Hrvatska

KONTAKT

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ORGANIZATOR

Laura Vivani
Moverim sprl
Square Ambiorix, 32 B.te 43
B1000 Bruxelles, Belgija

DOMAĆIN KONFERENCIJE

EU 200px

 

Tko je Online

Imamo 470 gostiju i nema članova online

Nalazite se ovdje: Naslovnica Znanost Znanstveno-istraživački odjel Atopica "Pelud je u zraku: invazivne biljke i alergije u našem okolišu"