Novosti

4. Znanstveno stručni Simpozij “MLADI I MENTALNO ZDRAVLJE: Slušam te"

mladi-i-ment-slika-2019Pozivamo vas

na 4. Znanstveno stručni Simpozij "MLADI I MENTALNO ZDRAVLJE: Slušam te", koji će se održati u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u Zagrebu, 22. i 23. studenog 2019.

Program

Iako se danas sve više govori o nužnosti brige za mentalno zdravlje, statistički podaci, kao i svakodnevno iskustvo, upozoravaju da nismo ni blizu rješenju ovog velikog problema. Svakodnevno svjedočimo porastu problema mentalnog zdravlja, posebno među mladima, te poteškoćama sa kojima se svakodnevno susreću na putu njihova odrastanja. Poteškoće s mentalnim zdravljem koje se javljaju u ranijoj dobi mogu utjecati na kvalitetu života i u mlađoj, te odrasloj dobi, ako se problemi mentalnog zdravlja ne prepoznaju na vrijeme i ne pruži potrebna stručna pomoć. Suradnja i podrška nužna je na razini cjelokupne zajednice, obitelji i vršnjaka te pozitivnog školskog okruženja.

Simpozij posvećen mentalnom zdravlju mladih ove godine poseban naglasak stavlja na stres i sagorijevanje. Živeći, odrastajući i radeći u modernoj i ubrzanoj današnjici gdje se protok informacija, obaveza i problema rapidno povećava, stres se različito manifestira kako kod djece tako i kod odraslih. Nalazi većine istraživanja ukazuju na potrebu smanjivanja izloženosti djece i mladih nepovoljnim životnim događajima i njihovom traumatskom učinku, kako bi se u što većoj mjeri smanjila prevalencija psihičkih i socijalnih teškoća u odrasloj dobi. Sudionici će imati priliku kroz mnoštvo predavanja i otvorenih diskusija saznati nešto više o mehanizmima nastanka stresa, utjecaju stresa na zdravlje, rastućem problemu sagorijevanja kod pomagačkih zanimanja, pozitivnom i adaptivnom stresu, različitim mehanizmima rješavanja stresa u današnjem vremenu. Također će imati priliku naučiti, osnažiti i ojačati svoje vještine nošenja sa stresnim situacijama i prevencijom sagorijevanja kroz pregršt interaktivnih radionica. Na Simpoziju će biti prikazani i rezultati poduzetih mjera i intervencija u području zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih na nacionalnoj i lokalnoj razini. Na 4. Znanstveno stručnom simpoziju „MLADI I MENTALNO ZDRAVLJE: Slušam te" smatramo važnim staviti naglasak na ranu prevenciju, kao i važnosti primjene multidisciplinarnog pristupa u radu s osjetljivom populacijom.

Simpozij se održava kao jedan od ishoda javnozdravstveno-edukativnog projekta „Pogled u sebe'' koji je pokrenut sa ciljem promicanja mentalnog zdravlja, destigmatizacije i poticanje brige za vlastito mentalno zdravlje, a provodi se već duži niz godina te je za svoj rad osvojio brojna postignuća i priznanja od strane akademske i stručne zajednice.
Pokrovitelji: Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić dipl.politolog

Radujemo se Vašem dolasku!

Predsjednik Znanstvenog Odbora Simpozija
Dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med.
Predsjednica Organizacijskog Odbora Simpozija
Mirela Šentija Knežević prof. log., univ. spec. admin. urb.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti 4. Znanstveno stručni Simpozij “MLADI I MENTALNO ZDRAVLJE: Slušam te"